Lintula

Kysymyksiä asumisesta.

A

Autonrenkaat: autonrenkaat säilytetään joko omissa tai asunnolle kohdistetuissa varastotiloissa. Autonrenkaita ei saa säilyttää kaikille yhteisissä tiloissa tai käytävillä. Joissain taloissa vaihtorengassarjaa voi säilyttää esim. Pyörävarastossa.

Autopaikka: autopaikka on mahdollista vuokrata. Autopaikan vuokraamisesta huolehtii isännöitsijä. Lähtökohtaisesti osakkeenomistajilla on etuoikeus autopaikkoihin. Vuokralla asuva voi tiedustella autopaikkaa asuntonsa omistajalta.

Autolämmityspistorasia varusteineen: Varusteet käsittävät jalustan, pylvään ja kotelon, vastuu näistä kuuluu taloyhtiölle

Avaimet: avaimet luovuttaa isännöitsijä tai tämän edustaja. Avaimen katoamisilmoitus tehdään isännöitsijälle. Lisäkappaleet tilataan myös isännöitsijältä. Huoltoyhtiöllä on kiinteistön yleisavain. Huoltoyhtiö toteuttaa myös ovenavaukset erillisveloituksella.

E

Eläimet: asunnossa saa pitää eläimiä kaupungin tai talon järjestyssäännön mukaisin rajoituksin, ellei toisin ole ilmoitettu. Lintujen ja oravien ruokkiminen parvekkeilla on lähtökohtaisesti kielletty.

G

Grilli: Grillaaminen parvekkeella on lähtökohtaisesti kielletty. Asukkaiden yhteisen grillauspaikan toteuttaminen sen sijaan on suositeltavaa.

H

Hallitus: taloyhtiötä johtaa hallitus ja sen puheenjohtaja yhdessä isännöitsijän kanssa. Hallituksen kokouksiin voivat osallistua
hallituksen jäsenet. Osakas ilmoittaa kokoukseen haluamansa asian ensisijaisesti hallituksen puheenjohtajalle tai isännöitsijälle. Vuokralla asuvan kannattaa kääntyä ensin asunnon omistajan tai isännöitsijän puoleen.

Hissi: Hississä turvallisin matkustuspaikka on hissin takaosassa. Ole huolellinen vaatteiden liepeiden, ostoskassien, lasten sormien tai lemmikkieläinten tassujen kanssa.

Huoltoyhtiö: Huoltoyhtiö huolehtii kiinteistön ulkoalueiden kunnosta, lumitöistä sekä teknisestä kunnossapidosta. Huoltoyhtiön puoleen voit kääntyä asioissa, joissa olet epävarma. Huoltoyhtiön palveluneuvojat ohjaavat sinut sen jälkeen eteenpäin.

I

Ikkunat: asunnon omistaja vastaa ikkunoiden sisäosista – taloyhtiö niihin liittyvistä ulkorakenteista. Puitteet, karmit ja lasit, sekä ikkunaverkotangot ja verholaudat.

Ilmanvaihto: lähtökohtaisesti asunnoissa on koneellinen ilmanpoisto. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä keittiössä,
vaatehuoneessa, pesuhuoneessa sekä WC:ssä. Älä tilkitse oven rakoja tai ilmanvaihtoventtiileitä – se voi sotkea koko kiinteistön ilmanvaihdon. Asukas on velvollinen huolehtimaan ilmanvaihtoventtiilien puhtaudesta.
Ilmanvaihdon toimivuuden voit tarkistaa helposti palalla paperia, jos paperi pysyy venttiilin ulkopuolella ilmanvaihto toimii normaalisti.

Nopea tuulettaminen on energiataloudellisempaa kuin jatkuvasti raollaan oleva ikkuna.
Pääsääntöisesti vastuu huoneiston ulkopuolisista osista kuuluu taloyhtiölle ja sisäpuolisista osakkaalle. Yhtiö vastaa sisäpuollekin ns. perusjärjestelmistä.
Perusvastuujako
Raitisilmaventiilien korjaus ja uusiminen - taloyhtiö
Suodattimien uusiminen ja putsaus - osakas
Poistoilmanventtiilin korjaus ja uusiminen - taloyhtiö
Liesikuvun rasvasuodattimen korjaus ja uusiminen - taloyhtiö  (* Liesikupu on poistokanavaan kytketty laite ilman puhallinta)
Liesikupulaitteen korjaus ja uusiminen - taloyhtiö
Liesikuvu valo ja valokytkin - osakas
Liesituuletin suodattimineen - osakas (*liesituuletin on varustettu puhaltimella)

J

Jätehuolto: Jätehuoltoalueella sijaitsevat jätelajikkeiden mukaiset jäteastiat. Huolehdi että lajittelet jätteet asianmukaisella tavalla. Jätehuoltoalueen siisteydestä vastaa huoltoyhtiö, ellei toisin ole sovittu. Huonekalut tms. muut tavalliseen kotitalousjätteeseen kuulumattomat jätteet voi sijoittaa jätehuoltoalueelle, mutta niiden poiskuljetus- ja käsittelykustannuksista vastaa jätteen toimittaja itse. Ota ensin yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään ja sovi, kuinka toimit
Jätehuollon hoitaa jätehuoltoyhtiö taloyhtiön sopimuksen mukaisesti.

K

Kaapistojen ja komeroiden hoito ja vastuu kuuluvat osakkaalle.
Kodinkoneet: Jääkaappi, pakastin, liesi, liesitaso, uuni, pesukone, pyykinkuivauskaappi ym. kuuluvat osakkaan vastuulle

 

L

Lastenvaunut: lastenvaunuja ei saa säilyttää porrastasanteilla eikä aula- tai käytävätiloissa.

Liputus: liputuksesta huolehtii huoltoyhtiö huoltosopimuksen mukaisesti. Liputus toteutetaan yleisinä liputuspäivinä mutta myös erillistilauksesta esim. asukkaan merkkipäivän tai muun tapahtuman kunniaksi - erillisveloituksella.

Lämmön-, veden- ja äänieristeet: Rakenteisiin kuuluvina osina kuuluvat taloyhtiön vastuulle.

M

Matot: mattojen tamppausteline sijaitsee kiinteistön piha-alueella. Tarkista tamppausajat talon järjestyssäännöistä. Parvekkeilta mattojen tuulettaminen ja tamppaaminen parvekkeen ulkopuolella on kielletty.

Muuttoilmoitus: sisään- ja poismuuttoilmoitus tehdään väestörekisterikeskuksen lisäksi myös isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle. Muista myös Postiin tehtävä muuttoilmoitus!

O

Ovenavaus: Ovenavauksen tilaat huoltoyhtiöstä. Ovi avataan vain kyseiseen huoneistoon asukkaaksi merkitylle henkilölle. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi ovenavauksen yhteydessä. Huoltoyhtiö veloittaa erilliskorvauksen jokaisesta ovenavauksesta.

Ovien vastuujako:
Huoneistojen ulko-ovet ja parvekeoven uloin ovi - taloyhtö.
Huoneistojen väliovet ja sisempi parvekeovi - osakas
Postiluukku - taloyhtiö
Huoneiston ulko-oven nimikilpi - taloyhtiö
Huoneiston ulko-oven ja parvekeoven lukko - taloyhtiö
Huoneiston ulko-oven lisälukko "turvalukko" joka osakkaan tai asukkaan asentama - osakas.
Ovensuljin - osakas
Ovenpysäytin (ulkopuolinen) - taloyhtiö
Ovikello - taloyhtiö
Ovisilmä (asukkaan tai osakkaan asentama) - osakas

 

P

Parveke: Parvekkeet katsotaan lähtökohtaisesti osakashallintaan kuuluviksi tiloiksi. Parvekkeiden sisäpintojen (lattia sekä parvekekaiteen ja -seinämän sisäpuoli) pinnoitemateriaalin kunnossapitovastuu on osakkaalla. Julkisivupinnat sekä parvekkeen kantavat rakenteet kuuluvat taloyhtiön vastuulle.
Asukkaan velvollisuus on huolehtia parvekkeen tarkoituksenmukaisesta käytöstä, puhtaanapidosta ja lumentyhjennyksestä. Parvekkeella ei saa pitää kotieläimiä tai kuivakäymälää tai säilyttää jätteitä.

Palovaroitin: Osakas vastaa toimivasta palovaroittimesta ja niiden oikeasta määrästä huoneistossa.

Putkistojen vuodot: Putkistojen, hanojen tai WC-laitteiden vuotamisesta on ilmoitettava mahdollisimman aikaisessa vaiheessa huoltoyhtiölle.
Putkistoista ja pattereista vastaa taloyhtiö – WC-laitteesta ja pesualtaista osakas itse.

Pinnoitteet: Sisäpuoliset maalaukset, tapetointi, panelointi, laatoitus ym. lattia- ja seinäpinnoitteet kuuluvat lähtökohtaisesti osakkaan vastuulle.

S

Saunan lauteiden hoito ja vastuu kuuluvat osakkaalle, kuten myös kiuas ja ohjauskeskus.

Sähkö: Huoneiston sisäiset sähkö- ja tiedonsiirtojohdot, laitteet ja kytkimet kiinteän verkon osalta kuuluvat taloyhtiön vastuulle.
Sähkömittari: Huolto ja vastuu kuuluu sähkönmyyjälle.
Sulakkeet ja lamput: Vaihto ja vastuu kuuluvat osakkaalle.

 

T

Tietoliikennejärjestelmät: Lähtökohtaisesti kaikki kuten talojakamo, puhelinverkko, yleiskaappelointi, internetkaapelointi, antennit kuulut taloyhtiön vastuun piiriin. 

V

Viemärit: viemäreistä ei saa huuhtoa alas kiinteää jätettä, saostuvia nesteitä tai jähmettyviä aineita (esim. paistorasvat, steariini, kahvinporot) eikä palavia nesteitä (esim. liuottimet). Käsipyyhkeitä, talouspaperia ja muita vastaavia ei myöskään saa huuhtoa alas WC-laitteesta.

Vesi-, viemäri- ja vesilämmityslaitteet: pääsääntöisesti vastuu huoneiston ulkopuolisista osista ja laitteista kuuluu taloyhtiölle ja sisäpuolisista osakkaalle. Yhtiö vastaa kuitenkin huoneiston sisäpuolellakin ns. perusjärjestelmistä.
Vastuujako
Ammeet ja altaat - osakas
Vesihanat ja sekoittimet - taloyhtiö
Kalustesauna, höyrykaappi - osakas
Letkut ja liitäntäputket, sekä käsisuihkut - osakas
Patteri-, sulku- ja varoventiilit - osakas
WC-istuin, allas, säiliö - taloyhtiö
Pesukoneen liittäminen - osakas
Huoneistokohtainen vesimittari - taloyhtiö
Vesilukot ja lattiakaivot - taloyhtiö
Lämminvesivaraaja - taloyhtiö
Vesilämmityslaitteet - taloyhtiö

Vieraspysäköinti: vieraspysäköinti on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla.

Vikailmoitus: vikailmoituksella ilmoitetaan havaitusta vahingosta tai viasta. Ilmoitusvelvollisuus havainnoista on jokaisella asukkaalla. Vikailmoituksen laiminlyöminen voi pahimmillaan johtaa korvausvaatimuksiin. Kerro ainakin mitä, missä ja milloin havaitsit, kuinka pitkään vika on ollut olemassa ja mitä seurauksia siitä on muodostunut tai voi muodostua. anna lisäksi vian tarkka ilmenemisosoite ja/tai
paikka. Jos vika sijaitsee omassa asunnossasi, kerro myös onko asunnossa lemmikkieläimiä ja milloin vian toi tulla arvioimaan
tai korjaamaan. Tee vikailmoitus sähköisesti. 

 

 

 

Suomen vahvimmat 2018 - AA - Kiinteistöpalvelu Lintula Likiliike - Paikallinen Rovaniemelt

© Kiinteistöpalvelu Lintula Oy | Alakorkalontie 34, 96300 Rovaniemi Puh. 044 029 0312
Info-päivystys 044 029 0312
Toteutus Nettitaivas